Alpaca

De sydamerikanske alpakaer

Alpacauld, eller egentlig alpakauld på dansk, stammer fra alpacaerne, som ligner en lille lama. Alpakaerne har i mange tusinde år været et husdyr, som er blevet opdrættet i store hjorder i Andesbjergene i det sydlige Peru, nordlige Bolivia, Ecuador og det nordlige Chile.
Disse områder ligger mellem 3-5 km over havets overflade, hvor der kan blive meget koldt. Alpakaerne er ikke blevet brugt som arbejdsdyr, men den oprindelige befolkning i Andesbjergene har benyttet sig af alpakaens store, tykke og varme pels til vævning og spinding, så de kunne lave varme og farvestrålende hatte, ponchoer, vanter og tæpper af den stærke uld.

Alpakaerne har været et vigtigt dyr i den oprindelige befolknings overlevelse. Dette kan ses ved, at alpacaerne har spillet en stor rolle i befolkningernes myter, kunst og ritualer.

Alpakauld er meget holdbart. Arkæologer har fundet tekstiler, der indeholder alpakauld, som er 2000 år gamle.

Ulden fra Alpakaer – varmere, blødere og allergivenligt

En voksen han-alpaka kan producere helt op til 7 kg uld om året, hvoraf ca. 3 kg vil være af topkvalitet. Alpakaen har en stor og kraftig ydre pels, der ofte fjernes inden spinding. Derfor er der forskel på kvaliteten i alpacaens uld.

Alpakauld kan på mange af dens kvaliteter sammenlignes med normal uld fra får. Både alpakauld og almindelig uld skal kartes, spindes og eventuelt væves, før det kan bruges i håndarbejde. Begge typer uld er varme og naturlige produkter.

Alpakauld har dog visse fordele i forhold til almindelig uld. Alpakauld er varmere og indeholder ikke lanolin. Lanolin er et stof, som findes i almindelig uld, der er med til at gøre ulden vandskyende. Selvom alpakauld også er kendt for den egenskab, at det kan holde vand ude, så indeholder alpacauld ikke lanolin. Dette gør, at alpakauld er utroligt allergivenligt!

En anden fordel ved alpakauld er, at uldens naturlige fibre er mere elastiske, bløde og silkeagtige. Dette gør, at ulden ikke prikker og stikker på huden og føles meget luksuriøst i forhold til normalt uld, der ofte opleves som prikkende og stikkende på huden.

Naturlige farver, flot design og mange muligheder

Alpakauld kom første gang til Europa i 1800-tallet og hurtigt steg uldens popularitet på grund af dens mange egenskaber og fordele. Bliver alpakaulden blandet med uld fra får, opstår det produkt, der kaldes merinould. Merinoulden er et dejligt blandingsprodukt, som kombinerer ulden og alpacens mange gode egenskaber.

Interessen for alpakauld er steget så meget, at de sydamerikanske lande – hvor alpacaerne oprindeligt findes – ikke længere kan følge med efterspørgslen. Derfor er der nu farme som opdrætter alpakaer i lande som Australien, Canada, England, USA og i en række andre lande.

En af grundende til, at interessen for alpacafarme er steget, er også, at opdrættelsen af alpakaer er miljøvenligt.

Alpakaer kan både være kulsorte, brune, spættede, hvide og mange andre farver. Faktisk findes der 22 forskelligfarvede alpacaer, men ved hjælp af særlige indfarvningsmetoder, kan alpakauld fås i mange farver. I Peru kan alpakaulden indfarves med 52 naturlige farver, mens USA har 16 naturlige farver for deres alpacauld.

Mange store modehuse har genkendt alpakaulden som et kvalitetsprodukt i highfashion. Modehuset Armani bruger for eksempel alpakauld i deres kollektioner til mænd og kvinder.

Du finder flere billeder af alpakaer i vores Pinterest tavle: Så der kommer ulden fra.

Du kan købe lækkert alpaka uld garn i Wadils online shop.